Kategoriat
Tiedotteet

Uusi Myrsky nousee: Rakkaus voittaa koston, järki voittaa vihan

Neljäsataa vuotta sitten ja tänään, nyt juuri, käy ihmisen sisällä myrsky – vastakkain siinä ovat ahneus ja anteeksianto. William Shakespeare riepotti tätä taistoa monessa näytelmässään. Myrsky on niistä sopuisin, kukaan ei edes kuole näyttämöllä. Rakkaus voittaa koston, järki voittaa vihan.

Romulan Taiteellinen Teatteri RTT on esittänyt Shakespeare-tulkintoja Sarkia-näyttämöllä brittiohjauksessa 20 vuoden ajan, noin joka viides vuosi. Shakespeare kuoli 400 vuotta sitten. Juhlistamme näitä merkkivuosia uudella Myrskyllä, joka on nopeatempoisempi kuin RTT:n ensitulkinta näytelmästä vuonna 1996.

Myrsky on RTT:n kuudes Shakespeare-tuotanto, jotka kaikki on visualisoinut Joanne Greenwood. Ohjaaja Eloise Lally työskentelee ensimmäistä kertaa RTT:n kanssa. Sekä ohjaaja että visualisti ovat brittejä, esittävä ryhmä paikallisia romuja. Mukana on sekä jo kaikki aikaisemmat tulkinnat kokeneita että ensikertalaisia, ikäjakaumaa yli kuuden vuosikymmenen. Esityskieli on suomi, harjoitusten kieli englanti.

RTT sai talvella Joutsenten reitiltä tukea Kiikasa-aloitteelle, jonka puitteissa heräteltiin kohtaamisia ja keskustelua kylän eri yhteisöjen välillä. Käytimme siinä kolmea näkökulmaa, kolmea Myrsky-näytelmän henkilöä. Miranda on nuori, jolla on oikeus odottaa hyvää tulevaisuutta. Caliban osaa kotiseutunsa kuin omat taskunsa ja joutuu vaikeuksiin uuden järjestyksen tullessa. Gonzalo tottelee määräyksiä ja onnistuu silti ymmärtämään toisten tarpeita. Sovinto voi syntyä kohtaamisen ja ymmärtämisen avulla.

Osa esityksistä loppuunmyytyjä

Myrsky on sovitettu Sarkia-näyttämön miljööseen eli Kiikan Pappilansaareen Kokemäenjoen partaalle. Rajallisen yleisömäärän vuoksi paikkavaraus kannattaa tehdä etukäteen. Kahdeksasta esityksestä osa on jo loppuunmyyty. Esitys liikkuu luonnossa, joten suosittelemme sonnustautumista maastonkestävään asuun.

Pirkanmaan taidetoimikunta tukee esityksen tuotantoa, Sastamalan Opisto näyttämötyön ja visuaalisen toteutuksen opetusta.


VALOKUVIA HARJOITUKSISTA

Kuvat: Arja Koski

Valokuvat ovat Sarkia-näyttämöltä ilman rooliasuja, lavastusta ja tarpeistoa.

Kuvat + erillisessä tekstitiedostossa henkilöt

(Kuvia rooliasuissa on saatavana ensi-illan jälkeen.)